HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve Güvenli Alışverişe Giriş Yapın.
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca Üye Olabilirsiniz.

LED Ampul Çeşitleri, LED Ampul Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

24-01-2020 18:45
LED Ampul Çeşitleri, LED Ampul Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

LED Ampuller Hakkında Temel Bilgiler 

Bu yazımızda LED Ampuller hakkında genel bilgiler verip LED Ampul Çeşitleri, Avantajları, Kullanım Alanları, LED Ampul Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar gibi konulardan bahsedeceğiz.

LED Ampul; 'Light Emitting Diode'; yani bildiğimiz ismiyle LED'in katı hal lambasıdır. LED Ampuller, halojen ampullere ve tasarruf ampullerine kıyasla gerek sağladıkları enerji tasarrufları gerekse uzun kullanım ömrüne sahip olmaları sayesinde günümüzün vazgeçilmez aydınlatma ürünü olmayı başarmıştır. Aşağıdaki görselde; LED Ampuller, kullanım ömrü ve enerji tüketimi açısından diğer ampul türleriyle kıyaslanmıştır.
 

LED Ampul Çeşitleri

Piyasada; Avize, Aplik, Lambader, Spot Armatür gibi kullanılacak aydınlatma elemanına uygun olarak, farklı tiplerde LED Ampul Çeşitleri bulunmaktadır. Şimdi en sık karşılaşılan LED Ampul Çeşitlerine birlikte göz atalım.

1- LED Akkor Ampuller

Ağırlıklı olarak evlerde kullanılan LED Akkor Ampuller, gerek bütçeyi sarsmayan fiyatları, gerek yüksek enerji tasarrufları, gerekse uzun kullanım ömrüne sahip olmaları nedeniyle en sık karşılaştığımız LED ampul çeşididir.

 

2- LED Rustik Ampuller

LED Rustik Ampul; mikro LED'lerin çizgisel filaman biçimine getirilmesiyle oluşur. LED Rustik Ampuller, A++ enerji sınıfına sahip olup LED Aydınlatma ürünlerinin arasında, en yüksek enerji tasarrufuna sahip ürünlerdendir. Öyle ki; 4 Watt gücündeki bir LED Rustik Ampulün yaydığı ışık miktarı, 30 Watt gücündeki bir halojen ampulün yaydığı ışık miktarına denktir. LED Rustik Ampul Fiyatları; halojen ampullerle kıyaslandığında, daha pahalı gözükseler de halojen ampullerin tüketti enerjiden yaklaşık % 90'ı kadar tasarruf sağladıkları için LED Rustik Ampuller, en ekonomik LED aydınlatma ürünlerindendir.


LED Rustik Ampuller

Beyaz ve Gün ışığı renk seçenekleri ile özgün modelleri bulunan LED Rustik Ampuller; Ev, Cafe, Restoran aydınlatmalarında yaygın olarak kullanılmakla birlikte, özellikle retro / vintage tarzındaki dekoratif aydınlatma çözümlerinde tercih edilmektedir. LED Rustik Ampuller; 3 Watt ile 8 Watt arasında güçlerde üretilmekte olup dimlenebilir özellikte olanları da bulunan LED Rustik Ampuller, ışık miktarının kısılıp açılmasına da imkân sağlamaktadır.

3- LED Torch Ampuller

LED Torch Ampuller; düşük enerji tüketimiyle güçlü ışık yayımı sağladıkları için; Park-Bahçe, Fabrika, Atölye gibi yüksek ışık gücüne ihtiyaç duyulan alanlarda aydınlatma ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılmaktadır. Ampullerde en yaygın kullanılan duy tipi olan E27 duy tipinde üretilen LED Torch Ampuller, uzun kullanım ömrü ile de tercih sebebi olmaktadır.


LED Torch Ampul


LED Torch Ampuller; 18 Watt ile 100 Watt arasında üretilmekte olup, LED Torch Ampul Fiyatları, ürünün gücüne göre değişiklik göstermektedir.

4- LED Spot Ampulleri

LED Spot Ampulleri; Ev, Ofis, Cafe, Restoran aydınlatmaları başta olmak üzere, birçok alanda dekoratif aydınlatma çözümlerinde yaygın olarak kullanılan Spot Armatürler ve Ray Spotlarda kullanılmaktadır.
 
LED Spot Ampulleri; kullanılacak armatüre göre değişen, 1 Watt'tan 60 Watt'a kadar farklı güç seçeneklerinde ve E27, E14, GU10, G9, AR111 gibi duy tiplerinde üretilmektedir.
 
Aşağıda farklı tiplerdeki LED Spot Ampulleri gösterilmiştir.
 
                            
Farkı Tiplerdeki LED Spot Ampulleri
 

6- Diğer LED Ampul Çeşitleri

Yukarıda bahsedilen LED Ampul çeşitleri, en yaygın kullanılan LED ampul çeşitleri olmakla birlikte; bunlara ek olarak, sağladıkları enerji tasarrufu nedeniyle bir çok alanda kullanım alanı bulan LED UFO Ampul, LED Simit Ampul, LED Floresan Ampul ve Alev Efektli LED Ampul gibi LED Ampul Çeşitleri de bulunmaktadır.


                                              

LED UFO Ampul, LED Simit Ampul ve Alev Efektli LED Ampul


LED Ampullerin Avantajları Nelerdir?

* Doğal ışık oluştururlar.

* % 85-90 Enerji tasarrufu sağlarlar.

* Uzun kullanım ömrüne sahiptirler.

* Çevre dostudurlar.

LED Ampul Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

1- Aydınlatma Verimliliği

Bir ışık kaynağının aydınlatma verimliliğinden söz etmeden önce, Elektriksel Güç (Watt) ve Işık Akısı (Lümen) kavramlarını açıklamamız gerekecektir. Şimdi, bu kavramlar neyi ifade etmektedir, birlikte inceleyelim.

Elektriksel Güç ve Işık Akısı

Elektriksel güç, bir ışık kaynağının birim zamanda tükettiği enerji miktarı olarak tanımlanır ve birimi Watt'tır. Işık Akısı ise, bir ışık kaynağından her yöne yayılan ışık miktarını ifade eder ve birimi Lümen'dir. Bu nedenle bir ışık kaynağının ışık şiddeti Watt değil Lümen değeri ile ölçülür. Aydınlatma verimliliği dediğimiz kavram da bir ışık kaynağının tükettiği Watt başına verdiği ışık miktarıdır ve birimi Lümen/Watt'dır.

Yukarıda bahsedilen hususlar ışığında, LED Ampul alırken dikkat edilecek önemli hususlardan birinin aydınlatma verimliliği olduğunu söyleyebiliriz.

 

2- Işık Rengi

LED Ampul alırken dikkat edilecek hususlardan biri de hiç şüphesiz ışık rengidir. LED Ampullerde kullanılan ışık renklerini genel olarak; Beyaz, Ilık Beyaz, Gün Işığı olarak üç ana grupta toplayabiliriz.

Soğuk renk olarak adlandırılan Beyaz ışık rengi; genellikle Hastane, Market ve detaylı görmenin gerektiği mekanlarda tercih edilmektedir. Sıcak renk olarak kabul edilen Gün ışığı, daha yumuşak bir aydınlatma sağlayarak rahat bir ortam oluşturdukları için; Cafe, Restoran, Hotel gibi alanların aydınlatmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Gün ışığı, ayrıca; Duvar Apliği, Sarkıt Avize ve Lambaderlerde de kullanılarak ortamdaki genel aydınlatmaya destek olarak dekoratif aydınlatma sağlama amaçlı kullanılmaktadır. Ilık Beyaz ışık da enerjik ve ferahlatıcı bir hava oluşturduğu için ev ve ofis aydınlatmalarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Aşağıda, LED Ampullerde kullanılan, Soğuk Beyaz, Ilık Beyaz ve Gün ışığı renkleri gösterilmiştir.

 
Soğuk Beyaz, Ilık Beyaz ve Gün Işığı Renkleri

3- Duy Tipi

Avize, Duvar Apliği, Lambader gibi aydınlatma elemanlarında genellikle E27 (kalın uçlu) ve E14 (ince uçlu) duy tipleri kullanılmakla birlikte, spot armatürlerde de ağırlıklı olarak GU10 ve AR111 gibi farklı duy tipleri kullanılmaktadır. Bu nedenle, LED Ampul alırken; ampulün duy tipinin, ampulün takılacağı aydınlatma elemanına uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Bu yazımızda, LED Ampuller hakkında bilgiler paylaşmak istedik, umarız faydalı olmuştur.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.