LED’ler, kullanılan kılıf özelliklerine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. SMD LED’ler, Power LED’ler ve COB LED’ler; günümüzde kullanılan LED çeşitleridir. Şimdi, bu LED çeşitlerinden söz edelim.
a. SMD LED
SMD (Surface Mount Device) olarak adlandırılan baskı devrenin yüzeyine doğrudan monte edilen ürünlerdir. Yani, komponentin kendisi ve lehim bağlantıları devre kartının aynı tarafında yer alır. Bu sayede, kart üzerinde komponent bacaklarının geçeceği ve diğer taraftan lehimleneceği deliklere gerek yoktur. Bu montaj teknolojisi SMT (Surface Mount Technology) olarak adlandırılır. SMD LED’ler, basitçe bu teknolojiye uygun olarak üretilmiş LED’lerdir. Modern LED’lerin çok büyük bir çoğunluğu SMD devre elemanlarıdır. LED ampullerde, en çok SMD LED çipleri kullanılmaktadır. SMD baskılı elektronik devrelere monte edilebilen LED çipi anlamındadır. SMD LED çipleri, boyutları ile isimlendirilmektedir. Farklı üreticilere göre teknik özelliklerde farklılaşma olabilmektedir. Mevcut LED çiplerinin aydınlatma güçleri ile enerji tüketimleri arasında doğru orantı mevcuttur. Yani SMD 5730’lar (57mm x 37 mm boyutlarındaki LED çipleri) en parlak LED ışığını üretebilmektedir. Ancak LED ömrü bakımından söz konusu teorik kapasiteler, pratikte ürünlerde 3’te 1’e yakın düzeylerde yansımaktadır. Yani 60 LED’lik SMD 5050’lik bir LED lamba, 15 Watt yerine 5 Watt enerji sarfiyatına ve buna uygun lümen aydınlatma gücüne sahiptir.
Günümüzde LED Çeşitlerinin %80 inde SMD LED çipi kullanılmaktadır. SMD teknolojik gelişim evresinin en hızlı olduğu dönemde piyasada olması nedeniyle üzerinde en çok çalışılan ve en çok geliştirilen LED çipi modelidir. Bu nedenle; 2835, 3014, 3030, 3528, 4014, 4040, 5014, 5050, 5060, 5730 gibi birçok modeli vardır, model numaraları çip boyutlarından gelmektedir. Örneğin 2835 modeli, 28 mm x 35 mm boyutlarındadır.
SMD LED ler; LED Şeritler, LED Ampuller, LED Modüller, LED Projektörler, LED Panel Armatürler vs. gibi aydınlatma ürünlerinde sıklıkla kullanılırlar.
b. COB LED
İngilizce ‘Chip On Board’ kelimelerinin baş harflerinden oluşan paketlenmiş LED dizininin jenerik adıdır. Esas itibarı ile bir bord üzerine dizilmiş birden fazla LED yongasının paketlemiş adıdır. LED yongalar, iyi ısıl iletkenlik için genellikle alüminyum veya seramik bir taban üzerine dizilirler. Elektriksel olarak seri, paralel veya seri dizinler kendi aralarında paralel olarak tasarlanabilir. Beyaz LED için mavi LED yongalarının üzeri fosfor ihtiva eden silika jel veya epoksi reçine ile ışık çıkışı için pencere katmanı oluşturulur, aynı zamanda varsa optik sistemler bu katmanda bulunur.
COB LED ler; genellikle LED Spotlar, LED Ray Spotlar, LED Projektörler, LED Sokak Armatürleri vs. gibi aydınlatma ürünlerinde kullanılırlar.
c. Power LED
Aydınlatma araçlarında tüketilen güç ihtiyacının çok fazla olduğunu biliyoruz, bu da düşük güçlü LED’lerden çok fazla adette kullanmamız anlamına geliyor. Daha fazla LED kullanmak ise, hem işçiliği hem de toplam maliyeti arttırmaktadır. Bunun yerine daha yüksek lümen paketleri için ticari aydınlatma sistemlerinde güç LED’lerinin kullanılması kaçınılmaz olmuştur. Pazarın seyrini gözleyen üreticiler, müşteri ihtiyaçlarına göre farklı yapılarda güç LED’lerini pazara sunmaktadırlar.
Daha iyi tasarlanmış termal yapıları ile ısıyı kolayca dışarıya atabilme, uzun ömür, aynı pakette daha fazla lümen ve verimlilik, tek noktadan çıkan ışığın optik sistemlerle daha iyi yönlendirilmesi, ayrıca sağlamlık, küçük ebat, yüksek dayanıklılık ve güvenilirlik Power LED’lerin avantajlarındandır.
Power LED ler; genellikle LED Wallwasherlar, LED Yüksek Tavan Armatürleri, Sanayi Tipi LED Armatürler vs. gibi aydınlatma ürünlerinde kullanılırlar.