LED Projektör Nedir?
Aydınlatma sektöründe yaşanan LED devrimiyle birlikte, LED Projektörler de dış mekân aydınlatma ürünleri arasında yerini alarak adından sıkça bahsettirmektedir. Bu yazımızda; sizlere LED Projektörlerin kullanım alanları, avantajları, enerji sarfiyatları, ışık şiddetleri ile birlikte LED tipine ve kullanım alanına göre LED Projektör tiplerinden söz edeceğiz.
LED Projektör İle Dış Mekan Aydınlatması
LED Projektörler Hakkında Temel Bilgilendirme
Kullanım alanlarının geniş olması, yüksek ışık şiddetleri, uzun kullanım ömürleri ve düşük enerji sarfiyatları ile adından söz ettiren LED Projektörler, dış mekân aydınlatma ürünleri arasında en yaygın kullanılan ürün olmayı başarmıştır. Dış mekân kullanım şartlarına uygun IP koruma sınıfında üretildikleri için zorlu hava koşullarına dayanıklı olmaları, LED Projektörlerin kullanım alanlarının geniş olmasını da beraberinde getirmiştir. Sıklıkla dikdörtgen veya kare şeklinde dizayn edilmiş olarak karşımıza çıkan LED Projektörler, gelişen teknoloji ile birlikte slim tip (ince yapılı) olarak oldukça kibar bir görünüme kavuşmuştur.
100 Watt Slim LED Projektör
LED Projektörlerin Kullanım Alanları
Yaydıkları ışık miktarına kıyasla, düşük enerji sarfiyatı sebebiyle dış mekân aydınlatma ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan LED Projektörler; Park, Bahçe, Halı Saha, Stadyum, Tünel, Köprü, Otopark, Düğün Salonu ve diğer birçok sahada yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşağıda, LED Projektörlerin kullanım alanlarına ilişkin bazı görseller sunulmuştur.
LED Projektörlerin Başlıca Kullanım Alanları
LED Projektör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
LED Projektör alırken dikkate alınacak en önemli etken, hiç şüphesiz kullanım alanı olacaktır. Stadyum Aydınlatması veya Halı Saha Aydınlatması için yüksek ışık şiddetine sahip ürünler seçilmesi doğru olacakken, Bahçe Aydınlatması için daha düşük ışık şiddetine sahip LED Projektörlerin seçimi doğru tercih olacaktır. Burada dikkat edilesi gereken husus şudur: Işık şiddeti; ürünün elektriksel gücü (Watt) değil, ışık akısı (Lümen)dır. Aynı elektriksel güce sahip olan projektörlerin, yaydıkları ışık miktarları farklı olabilir. LED Projektörlerin ışık akısı (Lümen) değeri ürünün datasheetinde yer almaktadır. Aynı enerji sarfiyatına sahip iki projektörden birini tercih etmeniz gerektiğinde ışık akısı (Lümen) yüksek olanı tercih ettiğinizde daha fazla ışık yayan bir ürüne sahip olmuş olursunuz.
LED Projektör seçiminde dikkat edilecek bir diğer husus da ürünü kullanım şeklinizdir. İhtiyacınız gereği, LED Projektörleri taşınabilir olarak kullanmanız gerekiyorsa; kamp ortamı, oto kuaför gibi alanlarda sıklıkla tercih edilen Portatif Modül LED Projektörler, sizin için doğru bir tercih olacaktır. LED projektörleri, zemine gömme şeklinde kullanmanız gerekiyorsa da Kazıklı LED Projektörleri tercih etmelisiniz. Aşağıda farklı tiplerdeki LED Projektör modelleri gösterilmiştir.
Farklı Tiplerdeki LED Projektörler
LED Projektörlerin Avantajları
Aydınlatma sektöründe LED teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmelere sonucunda, yüksek ışık gücünü düşük enerji sarfiyatıyla sağlamanın mümkün olmasıyla birlikte, LED Projektörler de, önceki dönemlerde kullanılan yüksek enerji tüketimli Halojen Projektörlerin yerini almıştır.
Endüstriyel alanlarda da sıklıkla kullanılan LED Projektörler; yüksek ışık güçleri ve düşük enerji tüketimlerinin yanı sıra uzun kullanım ömürleri ile de tercih sebebi olmuştur. Halojen Projektörlerin, ortalama 6.000 saat kullanım ömrü olmakla birlikte, LED Projektörlerde 50.000 saat kullanım ömründen söz etmek mümkündür.
LED Tiplerine Göre LED Projektörler
LED Projektörlerde kullanılan LED tipleri, COB ve SMD olarak iki farklı tipte karşımıza çıkmaktadır. Şimdi, LED projektörlerde kullanılan bu LED tiplerinden kısaca bahsedelim. Adını, 'Chip On Board' kelimelerinin baş harflerinden alan COB LED; LED çiplerinin, baskı devresinin üzerine seri bağlantılı olarak paket halde dizilmesi sonucunda oluşan LED tipidir. COB LED tipi, baskı devre üzerine tek parça olarak dizili olduğundan dolayı; LED çipinde oluşacak bir arıza durumunda; arıza, çipin tamamını etkilediğinden LED çipi, çalışmaya devam edemez.
Adını, 'Surface Mount Device' kelimelerinin baş harflerinden alan SMD LED tipi ise, LED çiplerinin, baskı devresinin üzerine birbirine paralel bağlantılı olarak dizilmesi sonucu oluşmaktadır. Örneğin; 50 Watt gücündeki bir LED Projektörde, 1 Watt gücünde 50 adet LED çipi bulunmaktadır. LED çiplerinin herhangi birinde arıza olması durumunda diğer LED çipleri, bu arızadan etkilenmez ve çalışmaya devam eder. Bununla birlikte; COB LED çiplerinde RGB teknolojisi kullanılamamakla birlikte SMD LED çiplerinde RGB teknolojisi kullanılabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı, günümüzde SMD LED tipinin projektörlerde kullanılmaya başlamasıyla birlikte; SMD LED Projektörler, COB LED Projektörlere göre daha fazla tercih edilmektedir.
|
|
COB LED Projektör |
SMD LED Projektör |
LED Projektörlerde Kullanılan Işık Renkleri
Beyaz (5.000K -7.000K), Ilık Beyaz (4.000K - 4.200K), Gün ışığı (2.700K - 3.600K), Sarı (2.200K - 2.500K), Amber, Yeşil, Kırmızı, Mavi ve RGB gibi ışık rengi seçenekleri bulunan LED Projektörlerde tercih edilecek ışık rengi, aydınlatma alanına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, halı saha aydınlatmasında kullanılacak LED projektörlerde, Beyaz; Bahçede kullanılacak LED Projektörlerde, Amber veya Yeşil; sisli hava koşullarının etkili olduğu ulaşım alanlarında kullanılacak LED Projektörlerde ise de Sarı ışık rengi yaygın olarak tercih edilmektedir.
LED Projektörlerde Önde Gelen Markalar
SAMSUNG, OSRAM, CreaLight gibi aydınlatma alanında öne çıkan isimlerin yüksek kalitedeki LED Projektörleri; uzun kullanım ömürleri, düşük enerji tüketimi, yüksek ışık şiddeti ve zorlu hava koşullarına karşı gösterdikleri dayanıklılıkla isimlerinden söz ettirmektedir.
LED Projektör Fiyatları
10 Watt ilâ 1.000 Watt gibi geniş bir güç aralığında karşımıza çıkan ürünlerden bahsedecek olursak, LED Projektör Fiyatları; üretici firmaya, kullanılan LED tipine, ışık gücüne ve ışık rengine göre değişiklik göstermekle birlikte; ülkemiz piyasa koşullarında, 50,00 TL ilâ 10.000,00 TL gibi geniş bir fiyat aralığındaki satış rakamlarından bahsedebiliriz.